Raportul Comitetului Director asupra Activităţii Institutului şi Asociaţiei în anul 2013

Suntem nevoiţi să constatăm că probleme de mare gravitate, ce pun în cauză însăşi destinul Văii Jiului nu interesează pe nimeni dintre decidenţii centrali sau locali. Ca atare, în 2013, au avut loc doar 3 acţiuni: un contract privind impactul unei decizii, publicarea unei cărţi şi un amplu program de voluntariat din păcate încă nefinalizat.

I. A avut loc un singur studiu de impact pe o temă relativ puţin importantă. Tema a fost “Studiul de impact social privind exploatarea resurselor de apă minerală naturală din perimetrul Runcu – judeţul Hunedoara”. Ea a fost realizată în beneficiul S.C. QUASAR S.A. al cărei preşedinte al C.A. este dl. inginer Horea Daniel Faur. Contractul a avut valoarea de 4600 lei iar pentru realizarea lui în ianuarie 2013, a fost solicitată doamna Irinel Stegar care a avut ca operatori de interviu 4 studente de la specializarea Sociologie: Denac Dora, Bohai Crina, Riza Emilia şi Bohai Alina.

Nu putem să nu remarcăm faptul că în anii în care s-au închis 13 mine în Valea Jiului, în care apar localităţi “moarte”, în care are loc depopularea şi îmbătrânirea populaţiei din Vale, singurul interes s-a manifestat pentru exploatarea unor ape minerale.

II. S-a mai amintit de programul nostru de a supune unei anchete sociologice pe toţi angajaţii CNH. Programul s-a desfăşurat pe parcursul a 10 luni, între iulie 2011 şi aprilie 2012, însumând până la urmă, 4507 interviuri. Munca de prelucrare a fost imensă, au existat 52 de dosare cu 80-115 chestionare, peste 950 de tabele pe fiecare întrebare şi dosar, care au fost în primă fază centralizate pe întrebări şi în faza a doua, centralizate pe 6 mine şi EPCVJ.

Pentru a nu face inutil acest mare efort în care studenţii au lucrat în două practici a câte 3 săptămâni la prelucrare şi au făcut şi o parte din interviuri, am insistat să folosim materialul pentru o carte. Autoarea este doamna Irinel Stegar, iar cartea are titlul “Dezastrul programat al Văii Jiului”. Cartea a fost scrisă de Irinel Stegar în virtutea faptului că o parte a interviurilor şi prelucrarea integrală au fost realizate sub coordonarea sa. Fiecare participant la Adunarea Generală va primi gratuit un exemplar al acestei cărţi, care conţine în tabele cam 14.000 de cifre. Menţionăm că deşi este prima carte scoasă sub egida ISVJ, nici un leu nu a fost cheltuit pentru editare, din fondurile acestuia, toate cheltuielilor de la hârtia de concept şi până la plastefierea copertei fiind achitate de către autoarea cărţii.

A fost făcut acest efort financiar pentru a nu se pierde un material de anchetă valoros şi a arăta că în majoritate pe voluntariat, putem şi publica, chiar dacă alte metode de a ne face cunoscuţi (inclusiv anunţuri la ziar), nu au dus la nici un rezultat.

Am vrut totodată să arătăm posibililor decidenţi interesaţi că avem capacitatea de a realiza studii de impact serioase, deşi speranţele că aceştia ar fi interesaţi se apropie de zero. Cu toate acestea, potenţialilor decidenţi le vom dona gratuit lucrarea.

III. În perioada 19.03.2013 – 01.10.2013 s-a desfăşurat un proiect de voluntariat “CARTIERUL NOSTRU, NEVOILE NOASTRE”, propus şi coordonat din partea Asociaţiei, de doamna prof.univ.dr.ing. Sabina Irimie. Pentru derularea acestui proiect s-a încheiat un acord de parteneriat între ASOCIAŢIA INSTITUTUL SOCIAL VALEA JIULUI PETROŞANI şi ASOCIAŢIA COLONIA VESELĂ PETROŞANI, care este iniţiatoarea unui program de regenerare urbană a cartierului Colonie din municipiul Petroşani.

Programul de regenerare urbană “Colonia veselă. Arhitectura socială” are ca scop final reintegrarea Coloniei în totul unitar al Petroşaniului, prin intermediul mai multor proiecte: “Cartierul minunilor, Cartierul nostru – nevoile noastre, Stăm în Colonie, Grădini şi grădiniţe, Atelier de arhitectură, Centrul comunitar auto-întreţinut, Restaurarea imobilelor istorice din colonie şi cartierul Ianza”. Implementarea proiectelor se extinde pe o perioadă de câţiva ani şi se desfăşoară unele pe bază de voluntariat şi altele, accesând pe viitor surse financiare.

Pentru proiectele desfăşurate, Asociaţiei “Colonia Veselă” coordonată de arhitect Mihai Ionuţ Danciu, i s-a decernat “Diploma de excelenţă” în domeniul Regenerării Regionale prin iniţiative private de către Registrul Urbaniştilor din România – Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Vest, în 12 aprilie 2013. De asemenea, în luna iulie 2013, în cadrul concursului de design în arhitectură “MAPrize 2013” din Atlanta SUA, proiectul “Dăruind vei dobândi” a câştigat premiul al doilea.

Programul a inclus ca din cele aproximativ 800 de interviuri, 250 să fie realizate de studenţii conduşi de lector Irinel Stegar, interviuri realizate şi predate. Problema majoră este prelucrarea datelor obţinute din cele 800 de interviuri, pentru că în fond, înafară de proiecte şi diplomele meritate, contează – ca şi în cazul cercetării descrise anteior – rezultatele obţinute.

Concluzia generală:

Viitorul se prezintă sumbru pentru cercetare şi acţiune. Sperăm că noua conducere a Asociaţiei ISVJ ce va fi aleasă astăzi să reuşească mai mult şi în condiţiile eventualei schimbări a opţiunii şi orientării decidenţilor.

04.02.2014

Comitetul Director al Asociaţiei ISVJ