În data de 6 mai 2009, a avut loc la sediul ISVJ o intalnire intre reprezentantii primariilor din Valea Jiului si un grup de membrii ai ISVJ. Scopul a constat in informarea reciproca privind modul in care Institutul Social Valea Jiului poate fi util administratiilor publice locale, cat si a eventualelor solicitari si oferte ale acestora fata de ISVJ. Din cele 6 primarii invitate, au participat reprezentantii Municipiului Petrosani si ai oraselor Uricani si Aninoasa. Una dintre concretizarile de actiune a fost oferta/solicitarea domnului dr.ing.Tiberiu Iacob-Ridzi, primar al Municipiului Petrosani, ca ISVJ sa procedeze la o ancheta privind asteptarile diferitelor segmente ale populatiei Municipiului referitoare la orientarea spre obiective specifice, a bugetului administratiei locale pe anul 2010.
Vineri 29 mai 2009, in sala Bibliotecii Universitatii din Petrosani, a avut loc o conferinta si dezbatere pe care au onorat-o prin prezenta, doamna prof.univ.dr. Elena Zamfir si domnul acad.prof.dr. Catalin Zamfir.
Doamna profesor Elena Zamfir este o reputata autoare in domeniul psihosociologiei, promotorul – dupa 1989 – si liderul invatamantului si cercetarii in domeniul Asistentei Sociale, conducator de doctorat in acest domeniu si conduce, din 2005, Centrul de Studii Doctorale din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii.
Domnul profesor Catalin Zamfir este membru titular al Academiei Romane, actualul Presedinte al Institutului Social Roman, fost si actual Presedinte al Asociatiei Sociologilor din Romania, directorul
– de la infiintarea in 1990 – a Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii, fost in diferite perioade, Ministru al muncii, consilier al Primului Ministru, multa vreme Decan al Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii din Bucuresti si conducator de doctorat in domeniul Sociologiei.
A fost o onoare pentru ISVJ sa aiba ca oaspeti asemenea mari personalitati ale vietii stiintifice si academice. Domniile lor au facut expuneri subsumate temei generale Strategii ale dezvoltarii sociale si rolul cercetarilor sociale in fundamentarea lor. Expunerile si dezbaterea ce a urmat au ocazionat o bogata si pertinenta informatie, sugestii de actiune si subiecte de meditatie, o parte a dezbaterii avand ca obiect formarea, statutul si posibilitatile de manifestare eficienta a sociologului si asistentului social.
În cadrul Adunării generale din 01.04.2009 s-a continuat şi dezbaterea din 10.12.2008 despre manifestările crizei financiar – economice în Valea Jiului. În acest scop a fost prezentată suplimentarea documentării pe ultimele 3 luni la unităţile (bănci, supermarketuri, unităţi de producţie, alte unităţi comerciale etc.), care au făcut obiectul analizei anterioare (vezi baza de discuţie publicată pe site). Principalele constatări actuale privesc limitarea consumului populaţiei, modificarea comportamentului de consum, mutaţiile în comportamentul de economisire al populaţiei, ca şi cvasi inexistenţa creditării cu scop imobiliar din partea băncilor.